Software developer worden is slechts de eerste stap…

Er wordt steeds vaker voor het vak van software developer gekozen, maar met een (om)scholing tot software developer ben je er nog niet. In deze blog leg ik uit waarom.

Veel vraag naar software developers 

Passie

Dat steeds vaker mensen software developer willen worden is niet gek. Het is een leuk vak met heel veel mogelijkheden en niet onbelangrijk: er is een grote behoefte software developers. Jaarlijks starten veel informatica studenten na hun studie een carrière als software developer, maar ook zie je steeds vaker dat mensen met andere studie achtergronden zich laten omscholen tot software developer. Zelfs als ze al een aantal jaren werkzaam zijn in een heel ander beroep. Van fysiotherapeuten tot juristen, van beurshandelaren tot timmerlieden, ik ben ze al tegengekomen.

Niet altijd succesvol

De toestroom van nieuwe software developers is een goede ontwikkeling, alleen verloopt dit lang niet altijd voor iedereen succesvol. Volgens mij komt dit vooral, omdat software development geen makkelijk vak is en mogelijk onderschat wordt. Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel succesvol een (om)scholingstraject doorlopen. Alleen ben je er dan nog niet, sterker nog: dan begint het pas!

Hoe jezelf verder bekwamen?

Dat je er na een (om)scholingstraject nog niet klaar bent lijkt een open deur, alleen ziet niet iedereen dat. Vol goede energie gaat menig software developer na een (om)scholingstraject aan de slag om veel ervaring op te doen. Een prima stap, want tenslotte leer je het meeste in de praktijk, alleen is dat lang niet voldoende. Naast je dagelijkse praktijkervaring is het namelijk ook noodzakelijk je kennis en vaardigheden te onderhouden en uit te breiden.

Ik trek hier graag de vergelijking met voetballers. Die trainen niet alleen meerdere keren in de week om beter te worden, maar ze kijken ook beelden terug van wedstrijden om ervan te leren, bedenken strijdplannen om een volgende tegenstander te verslaan en oefenen met verschillende speelvormen (bijv. 4-3-3, 3-4-3 of 5-3-2). Allemaal om steeds maar beter te worden. 

Wat komt er dan allemaal bij kijken?

Continu blijven werken aan je kennis en vaardigheden is dus een must. Alleen een eenduidig pad dat je als software developer kunt bewandelen is er echter niet, simpelweg omdat iedere persoon en elke situatie uniek is. Toch zijn er wel handvatten die kunnen helpen. De belangrijkste is tijd! Je zult namelijk veel tijd moeten investeren in je vakontwikkeling. Maar ook het hebben van een plan, sparringspartners en durf zijn voorbeelden van handvatten die belangrijk zijn.

To be continued…

Als je Software developer wilt worden, vind ik dat een goede keuze. Afhankelijk van de studieachtergrond zal dit voor de één makkelijker gaan dan voor de ander. Eén ding geldt wel voor iedereen: als je eenmaal als software developer gaat werken, ben je er nog niet. Jezelf verder blijven ontwikkelen is noodzakelijk. 

In volgende blogposts zal ik wat dieper ingaan op enkele handvatten die software developers kunnen helpen bij hun ontwikkeling naar een goed vakman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *