Project Coqfoss: Leren door samenwerken

De developers van CodeSquad werken doorgaans in projectteams bij klanten. Normaal gesproken is dat op locatie bij de klant, maar sinds het uitbreken van het Corona virus werken we bijna volledig vanuit huis. In die projecten wordt doorgaans samengewerkt met developers van diverse andere bedrijven. 

Het onderlinge contact tussen de CodeSquad developers vindt vooral plaats tijdens onze (online) kennisavonden, (online) borrels, uitjes, meetups en als we conferenties bezoeken binnen of buiten Nederland. Aan deze contactmomenten hebben we nu een intern project toegevoegd, waarin we ook echt met elkaar gaan samenwerken en zo een bruikbaar product ontwikkelen.  

Zo’n intern project heeft vele voordelen. Zo biedt het ons de mogelijkheid om te werken met andere technologieën dan die in de projecten bij onze klanten worden gebruikt. Vaak kom je hiervoor thuis niet veel verder dan het volgen van tutorials en het maken van een ‘Hello World’ applicatie, terwijl je in zo’n intern project die technologieën gebruikt voor het realiseren van echte functionaliteiten.  

Ook biedt zo’n intern project de mogelijkheid om op een andere manier van elkaar te leren dan tijdens bijvoorbeeld kennisavonden. Dat geldt niet alleen op technologisch vlak, maar vooral ook als het gaat om aanpak/werkwijze.  

Tenslotte levert zo’n intern project vooral ook veel plezier op en leidt tot een sterkere band met je collega’s! 

Klinkt leuk, maar hoe ga je dan beginnen? Wij hebben ervoor gekozen om te starten met een projectteam van 4 man. Door met een klein team te starten was het mogelijk snel een geschikte uitgangssituatie te creëren. In een brainstormsessie is bepaald dat we een medewerker cockpit gaan ontwikkelen. Daarbij is ook besproken hoe we dit willen gaan doen en onder welke voorwaarden.  

Hierna kon er daadwerkelijk een start worden gemaakt. Allereerst is er een omgeving ingericht met o.a. een repository, issuetracker en CI/CD pipeline. Vervolgens kon een start worden gemaakt met het uitwerken van de eerste epic. 

De komende periode zullen de deelnemers regelmatig (online) samenkomen om de eerste functionaliteiten verder uit te werken. Via de blog op onze website zal te volgens zijn hoe het project verloopt, welke keuze gemaakt zijn en wat de ervaringen zijn gedurende het traject. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *