Kennisavond over Text-to-Speech en Haskell

Dinsdag 17 november hadden we weer een online kennisavond, natuurlijk ook deze keer weer met pizza thuis. Bijna was iedereen aanwezig om dit keer te luisteren en kijken naar presentaties van Richard en Matthijs.

Richard verzorgde de eerste presentatie. Hij vertelde ons meer over zijn project bij de NS. Hij werkt daar aan een nieuw omroepsysteem dat het huidige systeem, een Java EE/Weblogic monoliet, op termijn moet gaan vervangen. Het nieuwe systeem wordt een microservices architectuur op OpenShift. Waar bij het huidige systeem gebruik wordt gemaakt van duizenden ingesproken tekst fragmenten, wordt bij het nieuwe systeem gebruik gemaakt van de text-to-speech engine acapelabox. Dit biedt naar de toekomst toe veel meer flexibiliteit, iets dat Richard demonstreerde met een paar voorbeelden.

Matthijs z’n talk ging over zijn ervaringen met functioneel programmeren in Haskell. Zonder er al te diep op in te gaan, lichtte hij de belangrijkste principes toe, waaronder ‘pure functions’. Ook liet hij verschillende codevoorbeelden zien, waarbij hij de vergelijking maakte met de functionele Java en Kotlin libraries Vavr en Arrow.

Aan het einde van z’n presentaties benoemde Matthijs de voor- en nadelen van functioneel programmeren en wat hij er van kan gebruiken in z’n dagelijkse werk.

Hij eindigde de presentaties met twee leestips, te weten:

De datumprikker voor de volgende kennisavond is al weer verstuurd, want deze avonden zijn te leuk om niet te organiseren! ­čśâ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *